fredag 26 december 2008

Guanacaste, la provincia del sol

Imorgon lamnar jag huvudstaden for Guanacaste och lilla Santa Barbara de Santa Cruz. Dar ska jag njuta av varmen, stranderna och det himmelsbla havet. Ska ata den basta gallo pinton, den godaste papayan och dricka de mest avsvalkande kokosnotterna. Men framforallt ska jag valkomna och fira det nya frascha 2009, fiyah!

(Vet inte exakt nar jag kommer tillbaka hem till San José och datorn, kan droja ett tag.)

¿Cuánto vale la vida humana?

Rubriken: 25-arig kille mordad. Inte en ovanlig nyhet har. Varje dag kl 07 p.m. fylls den nationella TV-kanalen med nyheter om ran och vald. Men oftast sker detta i de samma fattiga omraden som om man inte har nagot speciellt att gora dar aldrig satter sin fot i.

Den har gangen krop valdet narmare. Killen som dodades bodde har nara. Han log, hejade och smapratade alltid med mig nar jag gick forbi dar han jobbade.

Igar kvall overfolls han av en man som bara stack kniven i honom och lat honom liggandes doende pa gatan. Ett manniskoliv. For vad? 10 000 colones (ca 150 kr). Det var det som personen som lejde mordaren erbjod honom, och for den summan stal han livet av en annan manniska.

Idag finns blodflackarna kvar pa trottoaren.

torsdag 25 december 2008

Feliz Navidad

xtra fin mork choklad + Martin Luther King biografi = Lycka.

fredag 19 december 2008

Aw, mi amor, lo juro que voy a tratarte como mi bebé


Min drom har alltid varit att bli agare till en American Staffordshire terrier eller en Pit bull terrier. Blev inbjuden till nagra vanner igar och blev kar direkt nar jag sag deras tva hundar pa backyarden. Har i Costa Rica har nastan alla hus hundar men manga bara i syftet att de ska vakta huset.

Iallafall, dessa tva raser fascinerar mig och ar enligt mig tva av de mest lojala hundarna man kan hitta. En dag ska jag skaffa mig en av dessa, ska trana och uppfostra den ratt och ska ge den all min karlek.

(mamma och pappa, nu vet ni den perfekta valkomstpresenten nar jag kommer hem. jag vet att ni alskar hundar och speciellt de har raserna).

La navidad (latín: nativitas, 'nacimiento') de Jesús de Nazaret


Solen skiner och varmen ligger pa. Palmer utanfor fonstret. Ganska svart att fa till julkanslan. Utan julbord ar jag ocksa. Det ar ersatt av
Tamales. Det enda som paminner mig om jul ar julgranen (inklusive blinkande ljus med musik). Samma musik har ocksa spelats i huset sedan nagongang i slutet av November. Fattade dock inte forran nagon dag sen att det var julmusik haha, nagra kanda praster fran Colombia tydligen.

Vad som bor tillaggas ar dock att jag inte har nagra problem med att fira julen sahar. Med Jim Jones - Dipset X mas time (som jag spelat de sista tva aren), farskpressad ananas och lite choklad ar min jul jattefin.

torsdag 18 december 2008

La República de Panamá

Nej, jag ar inte dod. Bara nastan. Kom hem efter en trip till Panamá i tisdags kvall. Den langa bussresan pa ca 20 timmar var en upplevelse men langa bussresor i Latinamerika rekommenderas generellt inte. 35 grader, stekande sol, haliga vagar. Pa vagen tillbaka tror jag vi stannade ca sex ggr for kontroll av alla resvaskor. Forsta stoppet vid landsgransen till Costa Rica dar de kollade sa los ticos inte smugglade med sig varor varda mer an 500 dollar vilket namligen ar olagligt. De andra fem antar jag var for droger. Att passera dessa kontroller med olagliga saker ar dock inte sa svart, med 20 dollar i fickan pa polisen och man har passerat utan nagra problem alls... vilket ocksa var vilket manga personer gjorde.

Panamá liknar annars mycket Costa Rica (de ar ju trots allt grannar). Enda undantaget som avviker sig mycket ar huvudstaden la ciudad vilket manga sager liknar Miami.

Som vanligt traffade jag pa mycket manniskor. Det har borjat bli lite av en tradition att lista manniskorna. Forst en colombian som jag hade djupa diskussioner om Panamákanalens betydelse med, en ekonomiprofessor som garna ville visa oss runt i hela landet, en señor som erbjod en vecka pa sin lyxyacht i kanda La Bahía, en full taxichauffor som lockade med gratis taxi under hela var stay, tva skateande mexikaner som jattegarna ville besoka Sverige, en bartender som bjod pa uppfriskande kaffeshot dagen efter och till sist en tico som guidade oss till de basta stallena pa vagen (han hade ingen aning sjalv men det gjorde det bara extra roligt).

Nagot som skiljer sig mycket at mellan de tva grannarna ar ocksa sattet att prata pa. Nagot som jag inte trodde var dock att man kunde urskilja min accent pa spanska men tydligen har jag lart mig ratt bra da tva personer fragade om jag kom fran Costa Rica.

fredag 5 december 2008

Amo la vida y disfruto cada segundo

Saker jag saknar fran Sverige (bortsett fran familj och vanner da):
Marabou 70%, min dator (inkl. min musik och mina hogtalare), friheten att inte behova tanka pa sakerhet, mina duntacken, gymmet, vagarna utan hal pa varenda stalle, nattpromenader, kolsyrat vatten.

Kort lista. Listan pa vad jag kommer sakna harifran kommer bli sa otroligt mycket langre. Fruktar den dagen jag maste skriva den...

måndag 1 december 2008

Liceo de Coronado - non schola sed vita

"La carcel", "El colito", "El muerto". Kar skola har manga namn. Liceo de Coronado ligger mitt i Coronado's centrum och ar en public school, darav finns det elever fran medelklass och nedat... och i alla aldrar. Mina compañeros ar mellan 16 och 20 ar.

Inom de bla byggnaderna gar ca 1500 elever (1499 ticos och 1 blond svenska) i lika bla uniformer. Logiskt sa vet alla vid det har laget vem jag ar (= manga pussar pa kinden). Under mina tva trisemetres jag varit i skolan har det hant mycket. Fran borjan var vi 45 elever i min sektion 10-2. Nu ar vi 25. Tre unga manniskor har dott (tva i trafikolyckor och en tredje drunknade tragiskt i en av de stromstarka floderna har for nagon vecka sen). Vila i frid.

Sjutton andra har hoppat av skolan. De flesta for att borja jobba istallet. Det ar nagat som tyvarr ar vanligt... speciellt i public schools. Det ar synd da utbildning verkligen leder till utveckling. Och de iallafall 11 forsta aren i grundskolan borde enligt mig vara obligatoriska och framforallt gratis.

Att ett av mina favoritcitat är "The Freedom of Knowledge, The Power of Thought" säger väl en del. KRS-one säger det rätt bra också "Educate yourselves, make your world view bigger/ visualize wealth and put yourselves in the picture!". Även Stevie Wonder har fattat "Do yourself a favour/ Educate your mind/ Get yourself together". Educate yo'self! Knowledge is Power.